Kış Hastalıklarından Korunmanın Yolları

1152

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl etkisini artırdı. Üst solunum yolu hastalıkları da mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık sık görülmeye başlandı. Peki kış aylarında hastalıklardan nasıl korunabiliriz?

Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda geçirdiğimiz süre artar.  Grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıkların, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirdiğimiz kış aylarında artış göstermesi şaşırtıcı değildir. Okullar, kalabalık işyerleri ve ofisler, fabrikalar, toplu taşıma araçları, bakımevleri gibi yerler, hastalığın kolayca yayıldığı ortamlardır. Ayrıca kış aylarında metabolizmanın yavaşladığı, kuru ve soğuk havaların solunum yollarını hassaslaştırdığı ve enfeksiyon riskini arttırdığı bilinen bir gerçek.

Koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl etkisini artırdı. Üst solunum yolu hastalıkları da mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. Peki kış aylarında hastalıklardan nasıl korunabiliriz? Gelin hep birlikte, kış hastalıklarından korunmak için yardımcı olabilecek ipuçlarına bakalım.

Bol Bol C Vitamini Tüketin

Kış aylarındaki çetin hava koşullarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekir. Bu noktada devreye C vitamini girer. Özellikle kış aylarında mutfaklarımıza giren turunçgiller, C vitamini depolarıdır. C vitamini tüketimini günlük bir rutin hâline getirirseniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve olası kış hastalıklarına karşı daha dirençli olursunuz.

Gribal Enfeksiyonlara Karşı Önleminizi Alın

Covid-19 dönemi bizlere gösterdi ki, gribal enfeksiyonlardan kaçınmanın belli başlı yöntemleri vardır. Bunlardan birincisi, gün içerisinde toplu taşıma kullanan ya da pek çok insanın dokunduğu nesnelere dokunmak zorunda kalanlar için ellerini temiz tutmaktır. Bu sayede bedeninizden gün içerisinde temas ettiğiniz virüsleri arındırabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise maske kullanmaktır. Gribal enfeksiyonlar, solunum yoluyla da bulaşabilmektedir. Maskeler, bu tehdit için alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Ayrıca soğuk havalarda maske takmak, vücut isinizi korumanıza da yardımcı olur.

Düzenli Egzersiz ve İyi Bir Uyku Önemlidir

Fiziksel aktivite bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapılan araştırmalar, aktif bir yaşam tarzı sürdüren insanların soğuk algınlığı ve gribe yakalanma oranının düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca egzersiz yapmak, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

Uyku da aynı zamanda bağışıklık sistemini sağlıklı ve güçlü tutmak için çok önemlidir. Az uyumak vücudu mikroplara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Bol Sıvı Tüketimi İyileşme Sürecini Hızlandırır

Kış aylarında insan metabolizması yavaşlar. Dolayısıyla vücudumuzdaki kan akışı da yaz aylarındaki kadar hızlı değildir. Hücrelerin kendilerini yenilemesi uzun sürer ve hastalıkların İyileşme süresi uzar. Bu durumdan kaçınmanın en kolay ve etkili yolu bolca sıvı tüketmektir. Unutmamanız gereken bir başka nokta da, yaz aylarında ortalama 8 bardak su tüketimi önerilirken, kış aylarında bu rakam 10 bardağa çıkmaktadır.